Wie wordt het Actuarieel Talent van het Jaar 2024?

Beeldje

Op 3 oktober 2024 is het weer zover: de jaarlijkse Dag van de Actuaris! Een dag vol inspirerende lezingen, ontmoetingen én de verkiezing van het Actuarieel Talent van het jaar. Dit jaar zijn Puck Veeling, Bogdan Tautan en Jan-Willem Zeijen genomineerd voor hun opvallende prestaties binnen het vakgebied. Wie van deze drie jonge professionals verdient volgens jou deze prestigieuze titel? Breng nu je stem uit!

Op 3 oktober 2024 vindt weer de jaarlijkse Dag van de Actuaris plaats! Tijdens deze dag wordt traditiegetrouw de prijs voor het Actuarieel Talent van het jaar uitgereikt.  Voor de jaarlijkse toekenning van de titel komen die Actuarissen in aanmerking die een bijzondere bijdrage, met substantiële en aantoonbare maatschappelijke relevantie hebben geleverd, aan de ontwikkeling en/of toepassing van het actuariaat of het financieel riskmanagement. 

Dit jaar zijn Puck Veeling, Bogdan Tautan en Jan-Willem Zeijen genomineerd. Breng nu je stem uit op de kandidaat die volgens jou de titel verdient.

Puck Veeling studeerde Actuariële Wetenschappen aan de UvA. In juni 2022 heeft ze de Actuarial Practice Cycle afgerond. Sinds 2020 is ze werkzaam voor KPMG, per 1 oktober in de rol van Manager Financieel Risk Management. 

Puck’s tweede Master in Health Economics geeft haar een extra breed blikveld. De kennis op dit maatschappelijk relevante thema zet zij in de praktijk in voor het verbeteren van de financiering van de zorgsector. Zo heeft zij voor het ministerie van VWS bijgedragen aan het verbeteren van het risicovereveningsssyteem en evalueerde zij de werking van de catastroferegeling waarmee de overheid tijdens de Covid-19 pandemie de zorgsector additioneel heeft gefinancierd.

Haar gedrevenheid om een bijdrage te leveren aan de innovatie van het vakgebied heeft ze niet van een vreemde. Binnen KPMG zet ze het werk van haar vader Lars Veeling, die bekend stond als de Mozart van de modellering, voort. Hij was een voorvechter van de recursieformules binnen actuariële modellen en is begonnen met het ontwikkelen van een actuarieel rapportageplatform in Python. Puck zet zijn legacy voort door het platform verder te ontwikkelen en te implementeren bij verzekeraars. Hiermee helpt ze organisaties te digitaliseren en een andere invulling te geven aan het actuariële vakgebied.

Vanuit haar enthousiasme neemt Puck haar vakgenoten graag op sleeptouw. Ze is eager om haar kennis te delen en geeft trainingen en presentaties. Wat haar drijft is om kennis in te zetten op thema’s die ons allen raken. Bijvoorbeeld door na te denken hoe je de zorg betaalbaar kunt houden en met alternatieven te komen.

Jan-Willem Zeijen studeerde Econometrie aan de Erasmus Universiteit. In 2020 rondde hij de Executive Master of Actuarial Science af bij het Actuarieel Instituut en werd hij AAG. In 2015 begon hij zijn loopbaan bij Aegon en sinds 2021 werkt hij als Principal Consultant bij Triple A – Risk Finance. Hij ondersteunt verzekeraars onder andere bij Solvency II gerelateerde werkzaamheden en premiestelling. Jan-Willem is daarnaast één van de jongste Actuariële FunctieHouders van Nederland. 

ESG en klimaatrisico’s spelen een steeds grotere rol in het werk van Jan-Willem. “Veel van ons werk komt voort uit wet- en regelgeving. In de laatste jaren wordt rondom ESG veel nieuwe wetgeving ontwikkeld. Ik vind het belangrijk om die wetgeving te vertalen naar concrete acties voor de verzekeraar. Hoe ontwikkel je bijvoorbeeld als middelgrote verzekeraar “langetermijnklimaatveranderingsscenario’s”? Het kwantificeerbaar maken van die risico’s is uitdagend en leuk, ze vertalen naar essentiële keuzes voor de onderneming en de discussie daarover is pas echt boeiend.”

Jan-Willem dankt zijn nominatie mede aan zijn werk voor de ERM commissie van het AG. Hij interesseert zich breed voor “emerging risks” en brengt ook bij de commissie zijn kennis van klimaatrisico’s in. Daarnaast zoekt hij het podium om te spreken over duurzaamheidsrisico’s. Naast het bijpraten van vakgenoten (“er wordt ontzettend veel gepubliceerd op dit gebied!”), vindt Jan-Willem het belangrijk om aandachtspunten te benoemen. “Denk bijvoorbeeld aan gevolgen voor herverzekeringen, door toenemende en opkomende risico’s. Is herverzekering straks nog betaalbaar voor een verzekeraar? Ook de gevolgen van premiedifferentiatie op basis van duurzaamheid zijn relevant: hoe ga je bijvoorbeeld om met een huurder, die zijn woning niet zelf kán verduurzamen, wat wordt zijn premie? Hoe zorg je dat iedereen op de hoogte is van verduurzamingsmogelijkheden? De Nationale Ombudsman concludeerde bijvoorbeeld dat juíst de groep met de mogelijk knellende energierekening dit soort informatie juist niet (goed) weet te vinden.” 

Jan-Willem besluit: “Kortom, duurzaamheid is een veelzijdig onderwerp en betekent voor de verzekeraar schaken op meerdere borden tegelijk. Samen hierover nadenken en komen tot de relevante inzichten geeft zeker energie!”   

Bogdan Tautan, geboren in Roemenië, heeft een achtergrond in Economic Cybernetics en is in 2010 naar Nederland gekomen om de Actuarial Science masteropleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen te volgen. In 2015 heeft hij ook de Executive Master of Actuarial Sciences afgerond. Sinds 2012 is hij actief bij Achmea, nu in de rol van Senior Reinsurance Actuary en Capital Analyst bij Achmea Reinsurance. Zowel binnen Achmea Reinsurance als bij Achmea wordt zijn enthousiasme en bijdrage gewaardeerd door zijn inzet rond het waarderen van risico-overdrachtsoplossingen en het coördineren van innovatieprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van organisatieprocessen. Hier ligt zijn focus op het verfijnen van actuariële tools en zijn betrokkenheid bij de AI-strategie van Achmea. Het interdisciplinaire karakter van actuarieel werk, in combinatie met datagedreven werken en beslissingen rondom IT-infrastructuren, speelt voor hem een belangrijke rol.

“Het actuarieel beroep verandert snel. Actuariële wetenschap, datawetenschap en IT beginnen overlappende professionele aspecten te krijgen, vooral in de context van AI. Wij krijgen meer kansen om interdisciplinair te werken, onze data-analytics, predictive modeling en rapportageprocessen te verbeteren, en vooral, eigenaarschap te nemen om ons bedrijf future-proof te maken, met oog voor de maatschappij en onze klanten.”

Dankzij zijn rol binnen het AG als lid van de Commissie Actuarial Data Science en de commissie Kwaliteitszorg, vervult hij de vice-chair rol van de werkgroep AI & Data Science binnen de Actuarial Association of Europe. Hij is ook actief bij de International Actuarial Association, als lid van de Professionalism commissie, de Data Analytics Virtual Forum en de AI Task Force, waar hij de chair is van de AI Governance werkgroep. Over de invloed van AI op de rol van de Actuaris schrijft hij regelmatig artikelen, geeft lezingen en draagt bij aan webinars. Zo stond in de laatste editie van de Actuaris een artikel over het gebruik van AI binnen het actuariële werkveld: “Safeguarding responsible AI and the global initiative of our profession“.

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

ING
5.996 - 9.583
Senior
Amsterdam
Ministerie van Financiën
4.691 - 7.747
Senior
Den Haag
EY
Marktconform
Medior
Amsterdam