Sleutelfuncties kunnen nog groeien in hun rol tijdens de pensioentransitie
Om inzicht te krijgen in de betrokkenheid van de sleutelfuncties risicobeheer, actuarieel en interne audit bij de pensioentransitie heeft DNB het afgelopen jaar diverse onderzoeken gedaan en gesprekken met pensioenfondsen gevoerd. Ook zijn rondetafels met sleutelfunctiehouders georganiseerd en is de Good Practice "De sleutelfunctie risicobeheer tijdens de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel" gepubliceerd. In dit artikel delen we de belangrijkste bevindingen die hierbij zijn opgedaan en halen we een aantal good practices aan.
Betrokkenheid projectplan
De sleutelfuncties risicobeheer, actuarieel en interne audit zijn in veel gevallen betrokken geweest bij de vormgeving van het projectplan voor de transitie. Sommige pensioenfondsen hebben de rollen van de sleutelfuncties ook specifiek geconcretiseerd rondom de verschillende mijlpalen in de transitie. DNB vindt dit een good practice, zie hier, omdat sleutelfuncties een belangrijke bijdrage leveren aan evenwichtige en beheerste besluitvorming voor de transitie.
Zichtbaarheid opinies bij transitiebesluiten
De sleutelfuncties werden niet in alle gevallen gevraagd of in gelegenheid gesteld om hun opinie over belangrijke transitie-gerelateerde besluiten te geven. Indien wel opinies werden verstrekt, is de manier waarop deze het bestuur bereiken, bespreking door bestuur en opvolging van opinies vaak niet duidelijk en niet eenduidig vastgelegd in beleid of notulen. Dit zorgt ervoor dat het niet zichtbaar is hoe de opinies door het bestuur tijdens het besluitvormingsproces worden meegewogen. Door het beleid voor het geven en opvolgen van opinies door sleutelfuncties specifiek te maken voor de pensioentransitie wordt de besluitvorming en weging beter navolgbaar.
[....]