Nederland naar een ander groeipad

Senior Researcher TNO

Het is volgens Amber Geurts, Thijmen van Bree, Wimar Bolhuis en Marcel de Heide hoog tijd voor een ‘trendbreuk’ – oftewel een ander groeipad voor Nederland. De overheid speelt daarin een cruciale rol.

Inleiding

Huidige economische groeipad geen optie voor de toekomst

Ons ‘economisch handelen’ - de keuzes die we maken als burgers en bedrijven bij het produceren, consumeren en innoveren - heeft vanaf de Tweede Wereldoorlog gezorgd voor een bijna continue opwaartse groei van het BBP (CPB, 2023; SDO, 2024). Met deze toegenomen welvaart nam ook het welzijnsniveau toe. Deze ontwikkeling geldt niet specifiek voor Nederland: alle geïndustrialiseerde landen kennen deze trend.

Alhoewel groei belangrijk is, gaat deze gepaard met een steeds intensiever gebruik van natuurlijke grondstoffen en beschikbare ruimte, en een toenemende uitstoot van CO2 en andere emissies. Hierdoor worden samenlevingen en economieën geconfronteerd met de gevolgen van dit ‘economisch handelen’. We staan voor complexe maatschappelijke uitdagingen als klimaatverslechtering, afnemende beschikbaarheid van grondstoffen en verlies van biodiversiteit. Deze uitdagingen geven aan dat ons huidige economische handelen onze planetaire grenzen overschrijdt (Smil, 2019; Steffen et al., 2015).

[....]


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

ABN AMRO
5.112 - 7.303
Junior
Amsterdam
ABN AMRO
4.466 - 6.380
Starter
Amsterdam
Achmea
4.333 - 5.950
Medior
Meerdere locaties